Leeuwen in boom Leeuwen in boom Leeuwen in boom

Regio’s en gebieden in Kenia

Gaat u uw droomreis naar Kenia binnenkort verwezenlijken? Lees dan hier alle informatie over de niet te missen regio's en gebieden!

Kenia combineert een mild klimaat met magnifieke landschappen, superbe wildreservaten en een mix van culturen. Het land ligt op de evenaar aan de Indische Oceaan en grenst aan Soedan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. Kenia’s schitterende nationale parken zijn net zo gevarieerd als de inwoners van het land. In de Masai Mara kunt u de migratie van miljoenen dieren zien, een van de grootste spektakels op deze aarde.

Amboseli National Park
Amboseli ligt in het zuidoosten aan de grens met Tanzania. Het uitzicht op de met sneeuw bedekte top van de Kilimanjaro is fantastisch, vooral bij zonsopgang. Het water dat van de berg komt is een bron van leven voor het wild in dit park. Hier leven de grootste olifanten van Afrika, naast een overvloed aan ander wild. Het contrast tussen de droge omgeving en de waterrijke moerassen is fascinerend en uniek voor dit park. De drassige gebieden trekken veel vogels aan en het wild, dat komt drinken bij het water is makkelijk te spotten. Naast grote witte pelikanen kunt u hier diverse waad- en watervogels zien, maar ook roofvogels zoals gieren. De lokale Masai gemeenschap laat hun vee grazen in het park, en het is een vreemd gezicht om de kuddes koeien te zien terwijl er niet veel verderop leeuwen te vinden zijn. Maar de leeuwen hebben geleerd de Masai en hun vee te respecteren en vallen die koeien zelden aan.

Vogels bij Amboseli National Park

Abedares National Park
De Abedares bergen in de hooglanden van centraal Kenia hebben diepe ravijnen die het regenwoud op de hellingen doorsnijden. Het Abedares National Park is minder bekend bij toeristen, maar de weelderige groene vegetatie, de bergen en verborgen riviertjes maken een bezoek absoluut de moeite waard. De dieren die hier leven zijn o.a. zwarte neushoorns, luipaarden, bavianen, leeuwen en olifanten. Heel bijzonder, maar moeilijk te zien, is de bongo antilope die leeft in de bamboebossen.

Ol Pejeta Conservancy
De redding en conservatie van bedreigd wild staat centraal in Ol Pejeta. Het beschermingsproject voor neushoorns heeft ertoe geleid dat Ol Pejeta nu de grootste opvang van zwarte neushoorns in Oost-Afrika is. Het is ook het enige park waar u de Big 5 én chimpansees kunt zien.

Ol Pejeta, Kenia

Lake Nakuru National Park
Lake Nakuru is een paradijs voor vogelliefhebbers met meer dan 400 vogelsoorten. U vindt hier pelikanen, visarenden, maraboes  en talloze waad- en watervogels. De flamingo’s kleuren het water van het meer roze, een prachtig gezicht. Door een stijging van het waterpeil van het meer in de laatste jaren is er minder voedsel te vinden voor de flamingo's, waardoor er minder vogels komen. Maar naast vogels zijn er ook grote aantallen zoogdieren te vinden, zoals neushoorns, Rothschild giraffen, leeuwen, buffels, bavianen en antilopen en gazellen. U heeft hier een zeer goede kans om neushoorns te zien.

Masai Mara National Park
In het Masai Mara National Park leven olifanten, giraffen, buffels, elanden, struisvogels, jakhalzen en ander klein wild. Tijdens het migratieseizoen bevinden zich in dit gebied ruim een half miljoen gnoes, evenals enorme kuddes zebra’s. De dieren trekken jaarlijks tussen Tanzania en Kenia, op zoek naar vers gras. Altijd hongerige leeuwen, luipaarden, cheeta’s en hyena’s zwerven over de open grasvlaktes, wachtend op een gelegenheid om toe te slaan. De Masai stam leeft al eeuwen in harmonie met de natuur en het is te danken aan hun tradities dat er nog zoveel wild aanwezig is. U kunt een Masai dorp, oftewel ‘manyatta’, bezoeken om meer te leren over deze bijzondere mensen.

Masai Mara, Kenia

Meru National Park
Het kleine en niet zo bekende Meru National Park ligt in het oosten van Kenia. Het park heeft een gevarieerd landschap, met savanne, rotspartijen en bossen. Heel typerend zijn de doumpalmen. Er stromen enkele rivieren door het gebied die met hun vele zijtakken zorgen voor zompige gebieden. Interessant is de geschiedenis van Elsa de leeuwin, die als welpje door een ranger en zijn vrouw werd grootgebracht. Naast leeuwen en luipaarden is er in dit park veel wild te vinden, waaronder buffels, olifanten en zwarte neushoorns.

Samburu National Park
Samburu ligt in het droge noorden van Kenia. Door het reservaat stroomt de Ewaso Ng’iro rivier; de belangrijkste bron van water voor de dieren in dit reservaat. Langs de oevers groeien doumpalmen en bossen, ideaal voor luipaarden! Er leven hier dieren die alleen in het noorden van Kenia voorkomen, zoals de bijzondere girafgazelle. Deze ranke antilopen hebben een lange nek en staan vaak op hun achterste poten om blaadjes te eten. Helaas zijn er als gevolg van stroperij in het verleden geen neushoorns meer in dit park.

Luipaard bij Samburu National Park

Lake Naivasha National Park
Lake Naivasha is een van de meren in de Great Rift Valley, een geologisch interessant gebied met veel vulkanische activiteit in het verleden. De grootte van het meer hangt mede af van de jaarlijkse regenval en varieert tussen de 140 en 180 km2, maar is ook al eens bijna geheel opgedroogd. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, er zijn naar schatting 350 verschillende vogelsoorten te vinden rond het meer. Er is voldoende vis in het meer aanwezig om viseters zoals visarenden, pelikanen en ijsvogels te voorzien in voedsel. Bijzondere zoogdieren die u kunt zien zijn, naast de nijlpaarden, buffels en elanden, de grootste antilopensoort in Afrika.

Tsavo West National Park
Een spoorlijn en de weg tussen Nairobi en Mombassa verdeelt het Tsavo National Park in twee delen; het Tsavo West en Tsavo East National Park. Tijdens de aanleg van de spoorlijn werden meer dan 100 werkers gegrepen door 2 mensenetende leeuwen. In het heuvelachtige landschap zijn enkele rivieren en meren te vinden, waaronder Mzima Springs. Men kan hier met een ranger naartoe wandelen om de nijlpaarden, krokodillen en diverse vogels te bekijken. De olifanten in dit park zijn rood van kleur, door het stof waarmee ze zichzelf bespuiten tegen de hitte en het ongedierte. Ander wild dat u hier kunt zien is: diverse antilopensoorten en gazellen, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s, wilde honden, zebra’s, giraffes, zwarte neushoorns en buffels.

Olifant bij Tsavo West National Park