Madagascar reizen Madagascar reizen Madagascar reizen

Reistips

Vluchten en reisdocumenten
Alle Nederlanders hebben een paspoort nodig indien men naar het buitenland reist; dit geldt ook voor pasgeboren baby’s.
Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na uw terugkeerdatum.
Er dienen twee naast elkaar gelegen ongebruikte bladzijden in uw paspoort te zijn.
U hoeft niet voor vertrek een visum aan te vragen.

Valuta
De munteenheid in Madagaskar is de Madagascar Ariary (MGA). Naast de Ariary worden Euro’s en US Dollars geaccepteerd. Aangezien u op Madagaskar niet met uw Nederlandse bankpas kunt pinnen, dient u voldoende contant geld mee te nemen. In grote steden en bij toeristische centra zijn wisselkantoren en banken waar u Euro’s kunt wisselen voor de Madagascar Ariary. Dit kan ook bij sommige (grotere) hotels. Wij raden u aan om nooit geld te wisselen op straat! U kunt een creditcard maar beperkt gebruiken in Madagaskar.

Tijdsverschillen
Europese winter: + 2 uur
Europese zomer: + 1 uur

Malaria en uw gezondheid
Het beste advies kunt u krijgen bij het LCR Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en de Travel Clinic van het Havenziekenhuis Rotterdam. Websites: www.lcr.nl en www.travelclinic.com

Voor Madagaskar worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio), cholera en hepatitus A (besmettelijke geelzucht). Indien u als kind geen mazelen of geen vaccinatie tegen mazelen heeft gehad wordt een BMR inenting ook aanbevolen. Wij raden u aan ruim voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts of GGD voor advies. 

Er komt in Madagaskar malaria voor, informeer voor vertrek bij uw plaatselijke GGD of bij bovengenoemde instantie naar de laatste informatie en adviezen. 

Veiligheid
Criminaliteit komt overal ter wereld voor en dus ook in Madagaskar.
Loop niet met uw rijkdommen, zoals opvallende sieraden en dure fotocamera, te koop.
Draag uw geld en bankpassen zo dicht mogelijk op uw lichaam.
Gebruik in grote steden liefst een taxibedrijf dat wordt aanbevolen door uw verblijf.

Auto en verkeer
U kunt op Madagaskar niet zelf een auto rijden, u reist met een privé chauffeur. Uw chauffeur heeft een basis kennis van het Engels, indien u wilt reizen met een gespecialiseerde Engelstalige gids dan kunnen wij dat voor u regelen. De infrastructuur op Madagaskar is soms zéér slecht. Houdt u er rekening mee dat u op sommige trajecten van uw reis wel 1 uur of nog langer kunt doen over 20 kilometer.

Communicatie
U gaat op reis naar Madagascar. Toegang tot het internet en mobiele bereikbaarheid zijn niet vanzelfsprekend. Het mobiele netwerk in Madagaskar is zéér matig tot geheel afwezig. Daarnaast is bellen naar Nederland met uw mobiel zeer kostbaar, het sturen van een SMS is veel voordeliger.

Visum
Bij aankomst op de luchthaven moet u ter plekke een visum kopen voor uw reis. Op dit moment bedragen de kosten hiervoor € 37,00 p.p. 

Klimaat
Madagaskar heeft geen seizoenen zoals wij die kennen, alleen een regenseizoen (november t/m maart) en een droog seizoen. Maar in sommige gedeeltes van het land (noorden en oosten) zijn de verschillen tussen de seizoenen erg klein. Aan de oostelijk kant van het land regent het meest. In de maanden februari en maart is de kans op een cyclonen het grootst. Veel nationale parken in het noorden en westen zijn in deze periode gesloten. De temperaturen liggen op de meeste plekken het hele jaar door tussen de 25 en 30 graden celsius. Op grotere hoogtes in het binnenland is het over het algemeen koeler. 

Armoede
U zult merken dat Madagaskar een zeer arm land is, waar voorzieningen zoals stromend water en sanitaire voorzieningen niet vanzelfsprekend zijn. Het kan voorkomen dat u wordt aangesproken door mensen die bedelen om geld of goederen. Indien u hieraan toegeeft leert u (met name kinderen) dat bedelen loont. Wilt u iets voor de lokale bevolking doen, koop dan lokale producten of steun een lokaal project waar de gehele gemeenschap van profiteert.