Mozambique reizen Mozambique reizen Mozambique reizen

Regio’s en gebieden in Mozambique

Mozambique

Mozambique is een bestemming die veel te bieden heeft; fraaie accommodaties, ongerepte stranden, fantastische mogelijkheden om te duiken, snorkelen en vissen, een interessante cultuur met Chinese, Indische en Europese invloeden. Mozambique heeft een verleden in de goud-, ivoor en slavenhandel. Ondanks toegenomen belangstelling is het land nog niet erg gecommercialiseerd en u zult dan ook nog warm onthaald worden door de vriendelijke bevolking. Helaas is er nog maar weinig wild in de nationale parken te vinden als gevolg van de burgeroorlog die het land jarenlang heeft geteisterd. Niet veel dieren zijn aan de grootschalige stroperij ontkomen.

Noord-Mozambique
Mozambique is een enorm land en omvat ruwweg 800 000 vierkante km, met een kustlijn van ongeveer 2500km langs de Indische Oceaan. In het uiterste noorden vindt u de Cabo Delgado provincie, inclusief de Quirimbas Archipel. Een onlangs gerealiseerd nationaal park (Cabo Delgado Biodiversity Project) biedt bezoekers de kans om land én zee te ontdekken. Het is een afgelegen paradijs voor duikers, visser en vogelliefhebbers en een perfecte bestemming als u rust wilt combineren met een onvergetelijke ervaring. Verder zuidelijk naar Ilha De Mozambique in de provincie Nampula, is het alsof u terug in de tijd reist terwijl u de voormalige hoofdstad van het land verkent. De kust in dit gebied is uitgeroepen tot ‘werelderfgoed gebied’.

Kust in Noord-Mozambique bij Nuarro Lodge

De Bazaruto Archipel
De Bazaruto Archipel is een van de bekendste strandbestemmingen in Mozambique. De archipel bestaat uit 5 eilanden: Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Santa Carolina and Bangue. De eilanden bieden diverse, veelal exclusieve, accommodaties en de gehele archipel heeft fantastische stranden met uitstekende duik- en viscondities en een uitbundig vogelleven. Bazaruto en de omringende koraalriffen maken deel uit van een nationaal park, waar in de wateren 80% van alle vissoorten van de Indo-Pacific voorkomen. Naast walvissen en dolfijnen leeft hier ook de zeer bedreigde doejong of Indische zeekoe.

Maputo
De hoofdstad van Mozambique, Maputo, ligt in het zuiden. Deze bloeiende, drukke stad, lijkt nooit te slapen. De lokale marktjes, koloniale hotels, promenades en bistro’s nodigen u uit om op onderzoek uit te gaan. Van hieruit kunt u een boottochtje maken naar het Catembe schiereiland, waar vandaan u een adembenemend uitzicht heeft over de stad. Met regelmatige vluchten vanuit Zuid-Afrika naar Vilanculos, Maputo en Pemba is Mozambique een goed bereikbare bestemming geworden, die goed gecombineerd kan worden met een bezoek aan Zuid-Afrika zelf.

Heerlijk verse vis in Mozambique

Vilanculos
700 km ten noorden van Maputo ligt het stadje Vilanculos op het San Sebastian schiereiland. Het is een druk kustplaatsje met een warme atmosfeer. Op de levendige markt vindt u verse produkten en het is leuk rondsnuffelen in de vele kleine winkeltjes. Als de avond valt zorgen de bars en restaurantjes voor een gezellige sfeer. Als u genoeg heeft van het strand en de oceaan, kunt u het vogelleven in het Coastal Wildlife Sanctuary bekijken.

Inhambane
Toen Vasco da Gama rond Afrika voer kwam hij aan land in de beschermde baai van Inhambane om voedsel en water op te slaan en de plek te onderzoeken. Hij noemde het gebied ‘Land of the Gentle People’, wat zoiets als ‘land van de zachtaardige mensen’ betekent. Jaren later richtten de Portugezen hier een handelspost en nederzetting op en werd de vriendelijke bevolking beloond met een leven in slavernij. Gelukkig zijn deze tijden voorbij. Tegenwoordig heeft Inhambane nog steeds de grootste vloot van dhow vissersboten. In het oude gedeelte van het stadje kunt u de oude kathedraal bezoeken. Interessant zijn ook het oude gouverneurshuis en het fascinerende station. In de werkplaats staan oude stoomtreinen en oude machinerieën.

Dhow in Mozambique