Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Damaraland

Gemsbok met kalf in Etosha National Park Namibie
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Damaraland

De streek Damaraland in Namibië ligt in het noordwesten van het land. Het beslaat een groot gebied, noordelijk van Swakopmund tot aan het Etosha National Park. Damaraland is vernoemd naar het Damara volk, dat afkomstig is uit deze streek. Damaraland is dor, droog en bergachtig, en heeft een groot aantal bezienswaardigheden die het tot een van de meest bezochte regio’s van Namibië maken. De eigenaardige rotsformaties, het ongekende wildleven en de woeste landschappen met hoge bergtoppen en verborgen rotstekeningen zijn ongelooflijk mooi. Er valt veel te zien en te beleven in Damaraland en we raden dan ook u aan voldoende tijd in uw reis naar Namibië op te nemen om de streek te verkennen.

Landschap in Damaraland

Brandberg

De Brandberg is een gebergte waarvan de Königsstein met een top van 2.573 meter de hoogste berg van Namibië is. De bergketen bestaat uit een granieten massief dat bij een ondergaande zon wel in brand lijkt te staan, vandaar de naam ‘Brandberg’. De Brandberg is befaamd voor de vele rotstekeningen die er zijn gevonden. De bekendste tekening draagt de naam ‘White Lady’ en stelt vreemd genoeg geen ‘dame’, maar een mannelijke figuur met een boog voor. U kunt de White Lady samen met een gids gaan bekijken. Naast menselijke figuren zijn in de bergen veel dierschilderingen gevonden van wild dat ook nu nog in de omgeving leeft, zoals woestijnolifanten. Deze olifanten hebben zich aangepast aan de omstandigheden in de woestijn. De zeer intelligente dieren hebben geleerd dat ze de bomen en planten waarvan ze eten niet moeten vernietigen, zodat de planten kunnen voortleven. Ook zijn de olifanten wat kleiner en hebben bredere poten zodat ze zich makkelijker door het rulle zand kunnen voortbewegen.

Brandberg in Namibie

Twyfelfontein

In de omgeving van Twyfelfontein zijn de meeste prehistorische rotstekeningen ontdekt, in totaal wel meer dan 2500 tekeningen, die door de Bosjesmannen in de loop der eeuwen zijn gemaakt. De oudste tekeningen zijn naar schatting rond 300 voor Christus gemaakt en de jongste rond 1800. Een blanke boer die zich in de vorige eeuw in het gebied vestigde is verantwoordelijk voor de naam Twyfelfontein. Hij vond op zijn grond een twijfelachtige bron die dan weer wel en dan weer niet water gaf. Naast rotsschilderingen zijn bij Twyfelfontein ook bijzondere rotsformaties te bewonderen die door erosie zijn ontstaan. Een ander fenomeen zijn de Organ Pipes, een groep kolommen van basalt die wel wat weg hebben van orgelpijpen. Niet ver hiervandaan ligt de Burnt Mountain, een heuvel gevormd door een 80 miljoen jaar oude gestolde lavastroom. Interessanter is het Petrified Forest dat ten westen van Khorixas te vinden is. Het versteende woud is niet, zoals de naam doet denken, een bos met versteende bomen, maar een vindplaats van gefossiliseerde boomstammen die hier door een overstroming terecht zijn gekomen. Let hier ook op de Welwitschia planten, die wel meer dan 1500 jaar oud kunnen zijn. Bent u geïnteresseerd in cultuur, breng dan een bezoekje aan het Damara Living Museum, waar u meer leert over het Damara volk. Een verblijf dat we aan kunnen raden is Twyfelfontein Country Lodge.

Rotstekeningen in Damaraland

Vingerklip

Als een opgestoken middelvinger staat de Vingeklip rots fier omhoog in het verder vrij vlakke landschap. De rots is ongeveer 70 kilometer ten westen van het stadje Outjo te vinden, halverwege de route naar Khorixas. De rots lijkt te balanceren bovenop een kleine heuvel en men kan zich afvragen hoe lang het nog gaat duren voordat het gevaarte om gaat vallen. Vooralsnog kunt u de heuvel waarop de rots staat beklimmen om het 35 meter hoge blok steen van dichtbij te bekijken. Vanaf de heuvel heeft u een mooi uitzicht op de omgeving. U kijkt uit op het Ugab plateau. Door erosie verdween een groot deel van het plateau, waarbij de Vingerklip als enige overbleef in de Ugab vallei. Er lopen verschillende wandelpaden rond en naar de Vingerklip, zodat u de rots van diverse kanten kunt bekijken.

Vingerklip in Damaraland
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.