Namibië Namibië Namibië

De regio Erongo in Namibië strekt zich vanaf Swakopmund aan de kust noordwaarts en landinwaarts uit en omvat o.a. het Spitzkoppe gebied. Erongo is een uitgestrekt gebied dat grenst aan Damaraland. Op de route vanaf Swakopmund noordelijk naar Damaraland en het Etosha National Park is een verblijf in Erongo en met name de omgeving van Spitzkoppe een logische stop-over die zeker de moeite waard is tijdens uw rondreis door Namibië. De naam Erongo komt van de Erongo Mountains, die zijn ontstaan uit een 130 miljoen jaar oude vulkaan. Geologisch gezien is Erongo dan ook zeer interessant. Afgekoelde magma heeft hier indrukwekkende rotsformaties gevormd met gigantische rotsblokken die willekeurig door reuzen te lijken zijn neergeworpen. Het resultaat is prachtige landschappen waar zich bij het vallen van de avond een veelkleurig schouwspel openbaart. Aan de kust liggen de steden Swakopmund – de hoofdstad van Erongo - en Walvisbaai. Swakopmund is een typisch, Duits aandoend toeristisch stadje, waar u diverse activiteiten kunt ondernemen. Walvisbaai is een havenstad die vooral draait op de visserij industrie. Een trekpleister hier zijn de flamingo’s en pelikanen die in de lagune te zien zijn.

Rotsblokken In Erongo

Spitzkoppe

Spitzkoppe is een van de meest bekende bezienswaardigheden in de Erongo regio. Spitzkoppe bestaat uit een zogenaamde ‘inselberg’; een op zichzelf staande kleine berg of heuvel die als een eiland oprijst in het landschap. Doordat Spitzkoppe al van ver zichtbaar is, noemt men het ook wel de ‘Matterhorn’ van Namibië. Spitzkoppe bestaat eigenlijk uit twee bergen, de grote Spitzkoppe met 1728 meter en de kleine Spitzkoppe met 1584 meter. Een bekend plaatje in de omgeving is de Rock Arch, een boog van rotsen die door erosie is ontstaan. Het levert fraaie plaatjes op, vooral in de late middag als de zakkende zon voor scherpe schaduwen en warme kleuren zorgt. In de omgeving van Spitzkoppe zijn, net als op veel andere plekken in Erongo, veel rotstekeningen te vinden die door de San Bosjesmannen duizenden jaren geleden zijn gemaakt. Bekende vindplaatsen zijn Bushman’s Paradise Cave, Paula’s Cave en Philipp’s Cave. Voor een klein bedrag kunt u de tekeningen met een gids gaan bekijken. Spitzkoppe is een gebied waar mooie wandelingen kunnen worden gemaakt, waarbij u keer op keer verrast zult worden door het adembenemende uitzicht. Trek dan ook voldoende tijd uit voor een bezoek aan Spitkoppe, maar vermijd de heetste uren van de dag.

Spitzkoppe

Rock Arch Bij Spitzkoppe

Flora en fauna van Erongo

Diep verscholen in de kloven en tussen de rotsen van de Erongo bergen is voldoende water aanwezig, waardoor Erongo een verrassende flora en fauna heeft. Het grootste gedeelte van het landschap in Erongo is droog en dor, en slechts na de eerste regens verandert de omgeving in een groene oase. Maar langs de veelal droge rivieren is ondergronds genoeg grondwater aanwezig voor grote bomen om te groeien. Er is dan ook genoeg voedsel aanwezig voor het wild dat in het gebied leeft, waaronder koedoes, gemsbokken, klipspringers, zebra’s, giraffen, bavianen en luipaarden. In het Erongo Mountain Nature Conservancy wordt wild beschermd dat opnieuw in het gebied is geïntroduceerd, zoals zwarte impala’s en zwarte neushoorns.

Landschap In Erongo