Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Kalahari

Gemsbok met kalf in Etosha National Park Namibie
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

De Kalahari - een woestijn vol leven

Als u op zoek gaat naar de Kalahari woestijn op de kaart van Google maps, dan zult u deze niet direct vinden. De vraag ‘waar ligt de Kalahari woestijn’ is dan ook nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. De Kalahari woestijn beslaat namelijk vijf landen; Botswana, Angola, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Het grootste deel van de woestijn ligt in het hart van Botswana. Het deel van de Kalahari in Namibië ligt in het oosten van het land. Een klein deel ligt in het noordwesten van Zuid-Afrika. De naam Kalahari betekent ‘grote dorst’ en is afkomstig uit de lokale Tswana taal.

Avond in de Kalahari

Flora in de Kalahari woestijn

Het deel van de Kalahari in Namibië strekt zich uit van noord naar zuid langs bijna de gehele grens met Botswana. Hoewel de Kalahari woestijn erg warm kan zijn, is het strikt gesproken een semi-woestijn. Er valt namelijk gemiddeld genomen te veel water in de Kalahari om het aan te kunnen duiden als een échte woestijn. Door de hitte verdampt deze regen snel, en de Kalahari kent ook delen met zanderige, droge duinen. Maar door de regenval heeft de Kalahari woestijn meer plantengroei dan men zou verwachten van een woestijn, met open stukken grasland afgewisseld met struiken en acacia boompjes. Als de eerste regen valt in de woestijn ondergaat de Kalahari een ware transformatie. Plotsklaps staan planten die ogenschijnlijk dood en dor leken in bloei en het contrast tussen het rode zand en groen van de planten is verbluffend mooi.

Gemsbokken in de Kalahari in Namibië

Fauna van de Kalahari woestijn

In de Kalahari woestijn leven een groot aantal dieren, die zich hebben aangepast aan de omstandigheden. Antilopensoorten zoals gems- en springbokken hebben maar weinig water nodig om te kunnen overleven. Naast hyena’s kunt u hier ook leeuwen zien, die bekend staan om hun indrukwekkende zwarte manen. Als de avond valt hebt u een kans om enkele bijzondere bewoners van de Kalahari woestijn te ontmoeten, zoals een grootoorvos, stekelvarken of het zeer schuwe aardvark. Dit is ook de mooiste tijd van de dag om het gebied tijdens uw vakantie in Namibië te verkennen; de warmte is afgenomen en de ondergaande zon verandert het landschap in een kaleidoscoop van rode tot dieppaarse kleuren.

Springbokken in de Kalahar

Beste reistijd voor de Kalahari woestijn

U kunt de Kalahari woestijn het hele jaar door bezoeken. Houd daarbij wel rekening met het feit dat er in de woestijn met name in de zomermaanden van december tot en met februari extreme temperaturen tot boven de veertig graden celsius kunnen voorkomen. De nachten koelen sterk af en in de wintermaanden van juni tot en met augustus kan het ’s nachts zelfs vriezen. Bij een bezoek aan de Kalahari woestijn dient u dan ook voorbereid te zijn op de omstandigheden. Bescherm u tegen de zon met een goede zonnebrandcrème en draag een pet of hoedje en bij voorkeur lange mouwen en pijpen als u de woestijn overdag bezoekt. In de vroege ochtend en avond is warmere kleding geen overbodige luxe.

Havik in de Kalahari in Namibie
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.