Namibië Namibië Namibië

Het Namib Naukluft National Park strekt zich uit langs de kust van de Atlantische oceaan in Namibië. Het Namib Naukluft nationale park bestaat uit de Namib woestijn en het Naukluft gebergte. Het Naukluft Mountain Zebra Park ligt niet ver hier vandaan en maakt ook deel uit van het Namib Naukluft National Park. Namibië dankt zijn naam aan de Namib, wat ‘open ruimte’ betekent. Het enorm uitgestrekte park bijna 50.000 vierkante kilometer en is een van de droogste regio’s van Namibië. De grote temperatuurverschillen tussen het koude water van de Atlantische oceaan en de hitte in de woestijn zorgt voor een mist die door de wind landinwaarts wordt geblazen. Naast de sporadische regen die in de zomermaanden valt zorgt alleen deze mist voor vocht in de woestijn. Toch is er verbluffend veel leven te vinden in het zo droge Namib Naukluft national park. De dieren die er te vinden zijn, zoals reptielen, insecten, gemsbokken, springbokken, struisvogels, hyena’s en zebra’s, hebben zich uitstekend aangepast aan de omstandigheden.

Zonsondergang In Het Namib Naukluft Np


Sossusvlei en Deadvlei

Hoewel het Namib Naukluft nationale park bijna de gehele kust vanaf Lüderitz tot aan de grens met Angola omvat, bestaat het bekendste gebied dat hoog op het lijstje van alle toeristen staat uit Sossusvlei en Deadvlei. Dit is dan ook een van de meest bezochte toeristische attracties tijdens een rondreis in Namibië. Meer informatie kunt u vinden op de aparte informatiepagina over Sossusvlei en Deadvlei.

Sossusvlei

(foto met dank aan de heer Kanters)

Dune 45

Het Namib Naukluft National Park is vooral bekend vanwege de metershoge rode zandduinen, de hoogste in de wereld. De duinen zijn door de eeuwen heen gevormd door de zeewind en lopen door tot aan de oceaan zelf. De zo typische rode kleur van de duinen wordt veroorzaakt door geoxideerd ijzer in de grond. Vooral in de vroege ochtend en late namiddag zijn de kleuren en de schaduwen van de duinen absoluut spectaculair. Alle kleurschakeringen van zacht oranje tot diep violet zijn te vinden. Dit schouwspel kunt u het beste bewonderen vanaf de duinen. De beste duin die je kunt beklimmen is Dune 45, die op precies 45 km afstand vanaf de ingang van het nationale park aan de geasfalteerde weg ligt. Het losse zand en de dunne rand van duin 45 maken de klim behoorlijk zwaar maar het uitzicht over de omgeving vanaf de top maken de inspanning dubbel en dwars waard. Beklim de duin het liefst vroeg in de ochtend of laat in de middag, als het wat rustiger is. Ook de temperaturen zijn dan wat aangenamer dan op het heetst van de dag. Dune 45 is in Namibië een populaire trekpleister en u kunt dan ook veel mede toeristen verwachten.

Dune 45


Sesriem Canyon

Als u een bezoek brengt aan Sossusvlei en Deadvlei in het Namib Naukluft National Park, neem dan ook de tijd om een wandeling te maken door Sesriem Canyon. De ingang van Sesriem Canyon ligt op zo’n 4,5 kilometer vanaf de ingang van het nationale park. Deze canyon is geen grote kloof zoals Fish River Canyon, maar de grillige rotsformaties waar u door heen loopt zijn bijzonder mooi. Het ravijn is uitgesleten door de Tsauchab rivier die, als de rivier stroomt, eindigt in Sossusvlei. De naam Sesriem komt uit het Afrikaans. Afrikaanse boeren die in de negentiende eeuw het gebied onderzochten hadden 6 (ses) aan elkaar geknoopte leidsels (riemen) nodig om een emmer water uit de kloof omhoog te halen. Er is altijd wel wat water te vinden in de vorm van poelen in het ravijn, maar alleen als er genoeg regen valt in de Naukluft bergen verandert de Tsauchab in een woest stromende rivier die zich door het ravijn stort. Als u in de zomermaanden december t/m februari het gebied bezoekt raden wij u aan om dan ook vooraf het weerbericht te beluisteren om na te gaan of er zware regen- of onweersbuien worden verwacht. Ook hier geldt dat het erg warm kan zijn midden op de dag, plan daarom uw bezoek weer in de ochtend of late middag. De wandeling door het ravijn is makkelijk en niet inspannend, en u zult genieten van het spel van licht en schaduwen langs de rotswanden.

Sesriem Canyon


Solitaire in Namibië

Onderweg van het Namib Naukluft National Park naar Swakopmund passeert u het ‘dorpje’ Solitaire in Namibië. De term ‘dorp’ is eigenlijk teveel gezegd, u vindt hier een benzinepomp, een restaurantje, een winkel en Solitaire Desert Farm. Als u onderweg bent in Namibië raden wij u aan op tijd te tanken, ook als is uw tank nog halfvol. Maar u heeft nog een goede reden om bij Solitaire te stoppen, u kunt hier namelijk de lekkerste appeltaart in heel Namibië kopen! De Nederlandse schrijver Ton van der Lee, die hier een aantal jaren heeft gewoond, introduceerde de Hollandse appeltaart, die wijd en zijd bekend is geworden. Neem zeker een kijkje in het winkeltje, dat een van de oudste winkeltjes van Namibië is. U kunt een hapje eten in het restaurant of overnachten bij Solitaire Guest Farm.

Solitaire