Luipaard In De Bush Luipaard In De Bush Luipaard In De Bush

Regio’s en gebieden in Namibië

‘Namibia’ betekent ‘open vlakte’ in de oude Hottentot taal. Het land ligt ingeklemd tussen de Namib woestijn in het westen en de Kalahari woestijn in het oosten. In het noorden ligt het Etosha National Park, met de grootste concentratie wild van het land, en in het zuiden vindt u de majestueuze Fish River Canyon, de tweede grootste canyon ter wereld. Tussen deze vier hoogtepunten bevinden zich afwisselende landschappen en diverse bezienswaardigheden die u tijdens uw vakantie in Namibië kunt bezoeken.

Namib-Naukluft woestijn, Namibië

Fish River Canyon
Fish River Canyon is een van de natuurlijke wonderen van Afrika. Het ravijn dat is uitgesleten door de Fish rivier is 161 km lang en 27 km breed, met een diepte van max. 550 m. Het uitzicht over de kloof is absoluut adembenemend.

Waterberg Plateau Park
Deze bergrug ten noorden van de hoofdstad Windhoek bestaat uit poreus zandsteen, waardoor water sijpelt dat zich aan de voet van de bergen verzamelt. In dit historisch interessante gebied heeft zich een veldslag afgespeeld tussen de Herero stam en Duitse koloniale soldaten. Vandaag de dag is het een veilige plek voor diverse bedreigde diersoorten, waaronder neushoorns, luipaarden en cheeta’s. 

Sossusvlei
Midden in de Namib woestijn ligt Sossusvlei, een enorme droge klei-pan omgeven door rode zandduinen. Slechts na zeer zware regenval vult de vlei zich met water,  waardoor er een turkooizen meer ontstaat dat dan weer langzaam opdroogt. De rode kleurschakeringen van de duinen steken fel af tegen de intens blauwe hemel en de witte klei van de vlei. Ondanks de harde omstandigheden leven hier gemsbokken, springbokken en struisvogels. In de omgeving kunt u ook een bezoek brengen aan Sesriem Canyon, waar u door de kloof kunt lopen die de Tsauchab rivier heeft uitgesleten.

Sossusvlei, Namibië

Swakopmund
Swakopmund is als een oase in de woestijn. Dit curieuze stadje doet Duits aan; u kunt er zelfs Schwarzwalder Torte eten in een échte Konditorei. Het heeft een promenade langs de oceaan, fraai aangelegde tuinen, een museum en een aquarium. U kunt hier even tot rust komen na de hitte van de woestijn en het stof van u afspoelen. Ten noorden van Swakopmund ligt Cape Cross, waar zich een grote populatie Kaapse zeerobben bevindt.

Damaraland
Damaraland is een van de mooiste regio’s van Namibië. Open vlaktes wisselen zich af met bergen, waaronder de hoogste berg van Namibië, de Brandberg. In het gebied kunt u rotstekeningen bewonderen, bizarre rotsformaties  en een versteend woud van meer dan 260 miljoen jaren oude bomen bekijken. Dit is ook het gebied van de Ova-Himba bevolking, die nog grotendeels volgens eeuwenoude tradities leeft. De woestijnolifanten die hier leven hebben langere poten, waardoor ze zich makkelijker door het woestijnzand kunnen verplaatsen.  

Rotsformatie in Damaraland

Epupa Falls
Het gebied in het noorden onder de grens met Angola is zeer ongerept, met wilde vijgenbomen, baobabs en makalani palmen. De Kunene rivier stort zich hier over een afstand van 1,5 km in een serie van watervallen naar beneden. De naam Epupa betekent in het Herero ‘schuim’, als verwijzing naar de nevel die het vallende water veroorzaakt.

Etosha National Park
Het meest opzienbarende in Etosha is de enorme zoutpan van zo’n 5000 km2 die het hart van het nationale park vormt. In de droge periode verschijnen hier luchtspiegelingen waardoor de kuddes wild boven de pan lijken te zweven. De wildstand in Etosha is zeer goed, met een gezonde populatie zwarte en witte neushoorns. Het park heeft zo’n 144 soorten zoogdieren, waaronder olifanten, leeuwen, giraffen, luipaarden, cheeta’s, gnoe’s, gemsbokken, zebra’s en ander klein wild.

Sekretarisvogel in Namibië

Caprivi strook
De Caprivi strook is een vreemd stuk grondgebied dat zich oostelijk uitstrekt, ingeklemd tussen Angola, Zambia en Botswana. Dit gebied is lange tijd een ‘no man’s land’ geweest, waardoor het nog zeer ongerept is met een prachtige natuur. De strook eindigt bij een vierlandenpunt met  Zambia, Botswana en Zimbabwe. Hier dichtbij vindt u de machtige Victoria Falls, die u vanuit Zimbabwe of Zambia kunt bezichtigen.

Kalahari
De Kalahari woestijn strekt zich uit over meerdere landen, waaronder Zuid-Afrika, Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe. Het wordt een woestijn genoemd vanwege de droge en poreuze aarde die geen water kan vasthouden, maar in sommige gebieden valt genoeg regen voor gras, acacia bomen en andere woestijnachtige planten. Dit is van oudsher het gebied van de San Bushmen bevolking, die nog altijd leeft van hetgeen het land aan voedsel levert. Door de jaarlijkse regenval kunnen in dit gebied grote aantallen zoogdieren, vogels en reptielen overleven. Ontdekt de schoonheid van deze regio en maak kennis met de interessante cultuur van de Bushmen.

Leeuwen in Namibië