Rups In Het Natuur Rups In Het Natuur Rups In Het Natuur
Geschreven door: B. Koorn

Zuid-Afrika tussen de Suid Afrikaners (september 2013)

Dit keer een regio gekozen die veel buitenlandse toeristen blijkbaar overslaan; in twee weken van Kaapstad naar Windhoek gereden. Gekkenwerk, zullen sommige mensen denken, wie gaat er nu 3.000 kilometer rijden tijdens zijn vakantie. Maar, met de tips, ideeën voor overnachtingen en al het goede regelwerk vooraf van Pieter en Marcella van Sable Tours is dat echter heel goed mogelijk.

We hebben mede door hun fantastische voorbereiding heel veel kunnen zien en doen. Nu de ervaringen een beetje bezonken zijn, bedenk ik ineens dat we eigenlijk dingen gedaan hebben die Zuid-Afrikanen doen op hun korte of lange vakantie –hiken in de Cederbergen, de lentebloemen van Namaqualand bekijken, voor sluitingstijd van de gate nog heel snel op zoek naar wildlife en daarna braaien voor je huisje in Augrabies of Khalagadi NP, en voor opening van de gate ’s ochtends vroeg weer op om nogmaals te zoeken naar die leeuw waarvan gisteravond iemand zei dat hij hem bij die-en-die waterhole had gezien.

Terug in Nederland realiseer ik me pas dat we onderweg voornamelijk Suid-Afrikaans hebben gehoord. Tip: ga naar de Billtong winkel in Springbok (ook de Droë Wors is niet te versmaden). Het Flowerinfocenter in Garies is ook een aanrader. Dat is een soort VVV, annex koffieshop, waar ze ook heerlijke pasteitjes met bijvoorbeeld Bobotievulling en zalige zelfgemaakte koekjes verkopen. Het is in het dorp Garies, net even van de “snelweg” af. Maar het is juist tijdens dit soort pitstops dat je Zuid-Afrika ‘’beleeft’’.