Township Tour Township Tour Township Tour

De provincie Gauteng is de motor die de economie van Zuid-Afrika aandrijft, met de metropool Johannesburg als het kloppende hart. Gauteng is voor veel toeristen de eerste kennismaking met Zuid-Afrika, als ze landen op het vliegveld van Johannesburg. Veel toeristen laten Gauteng direct achter zich, en gaan op weg naar andere bestemmingen in Zuid-Afrika, zoals de Panoramaroute of de Drakensbergen. Dat is jammer, want ook Gauteng heeft een aantal interessante en mooie bezienswaardigheden die het de moeite waard maken om hier wat langer te verblijven. De naam Gauteng is afgeleid van het woord “gaut”, dat in het Afrikaans goud betekent. Nadat er in 1886 goud werd gevonden in het gebied, stroomden gelukszoekers vanuit de hele wereld toe en groeide Johannesburg explosief uit tot de grootste stad in Zuid-Afrika. De provincie Gauteng is niet alleen van groot belang voor Zuid-Afrika, Johannesburg is ook een hub van waaruit verschillende bestemmingen in Afrika kunnen worden bereikt, zoals Namibië, Botswana, Mozambique en Victoria Falls.

Skyline Johannesburg

 

Pilanesberg National Park safari

Het Pilanesberg National Park is een bezienswaardigheid die vanuit Johannesburg makkelijk te bezoeken is. Het park ligt op zo’n 3 tot 4 uur rijden afstand van de luchthaven van Johannesburg, in een malariavrij gebied. U kunt in het Pilanesburg National Park op safari gaan in uw eigen huurauto, of onder begeleiding van een gids. Er zijn verschillende accommodaties waar u kunt verblijven en waarbij een safari in het Pilanesberg National Park bij de prijs is inbegrepen. De naam Pilanesberg komt – hoe kan het ook anders – van de Pilanesberg, een overblijfsel van een vulkaan die miljoenen jaren geleden uitbarstte. Wat is overgebleven is een afwisselend terrein met heuvels, bergkammen en valleien. De vegetatie in het park is zeer divers en u kunt hier de Big 5 spotten tijdens uw safari. Het Pilanesberg National Park is opgericht in 1979, toen tijdens operatie Genesis meer dan 6000 dieren naar het gebied zijn overgebracht. Deze enorme operatie was een groot succes, en het park heeft nu een goede wildstand bestaande uit o.a. leeuwen, luipaarden, cheeta’s, olifanten, zwarte en witte neushoorns, buffels, koedoes, zebra’s, giraffen, hyena’s én wilde honden. Een van de beste plekken om het wild te zien is bij Mankwe Dam, een groot stuwmeer in het park. Bij de dam is een schuilhut waar u in alle rust de dieren en vogels kunt observeren. In het Pilanesberg National Park treft u een groot aantal vogelsoorten aan, waaronder ook trekvogels die het park slechts een deel van het jaar aandoen. In de omgeving van het Pilanesberg National Park ligt Sun City, een groot complex dat bestaat uit verschillende hotels, golfbanen en casino’s.

Pilanesberg National Park

 

Wat is er te doen in Johannesburg?

Voor veel toeristen is Johannesburg het startpunt van hun rondreis door Zuid-Afrika. Na aankomst op het vliegveld van Johannesburg kunt u een auto huren en direct op pad gaan. Maar hoewel er geen tijdsverschil is met Nederland raden wij u aan toch wat tijd te nemen om de acclimatiseren en uit te rusten van uw lange vlucht voordat u verder reist. Neem de tijd om de bezienswaardigheden van Johannesburg te ontdekken. Een aanrader is een bezoek aan de township Soweto, waar vandaan Nelson Mandela de strijd tegen de Apartheid heeft gevoerd. Soweto was het centrum van demonstraties tegen het bewind van de blanke regering, die door de politie hardhandig werden neergeslagen. Het is niet verstandig om Soweto op eigen houtje te bezoeken, doe dit samen met een gids. U kunt het huis van Nelson Mandela bekijken en het Hector Pieterson museum. Hector Pieterson was een van de jonge demonstranten die door de politie werd gedood in 1976. Een bezoek aan Soweto geeft u een goed beeld hoe een groot deel van de zwarte bevolking leeft. Combineer deze excursie met een bezoek aan het Apartheid museum, dat u een inkijk geeft in het leven van zwarte Zuid-Afrikanen tijdens het Apartheidsbewind. Dit museum is zéér indrukwekkend, trek hier voldoende tijd voor uit. Houdt u van shoppen, dan kunt u in Johannesburg uw hart ophalen! Het winkelcentrum Sandton City is het grootste shopping centrum van Zuid-Afrika, met meer dan 300 winkels, restaurants en bioscopen. Het complex is zeer uitgebreid, en u vindt hier alles wat u maar kunt bedenken. U kunt Sandton bereiken met de Gautrein, een treinverbinding vanaf de luchthaven. Johannesburg ligt op het hoogveld plateau, op 1753 meter hoogte. Het weer in Johannesburg is over het algemeen vrij mild, maar in de wintermaanden kan de temperatuur in de nachten tot onder het nulpunt dalen.

Straatbeeld In Soweto

 

Bezienswaardigheden Pretoria

De tweede grote stad in de provincie Gauteng is Pretoria, de officiële hoofdstad van Zuid-Afrika en zetel van de bestuurlijke macht. Hier bevindt zich het parlementsgebouw – Union Buildings - waar in 1994 de inhuldiging van Nelson Mandela plaatsvond. Een andere bezienswaardigheid is het Voortrekker monument. Dit imposante gebouw is opgericht ter nagedachtenis aan de lange tocht van de Voortrekkers die vanuit Kaapstad door Zuid-Afrika trokken om zich te onttrekken aan het Britse bestuur. Midden in het gebouw is een gedenkteken geplaatst, waar ieder jaar op 16 december om 12.00 uur precies een zonnestraal door een opening in de koepel op het dak op schijnt. Op het gedenkteken staat de tekst ‘Ons vir jou, Suid-Afrika’. De lichtstraal is een symbool van Gods zegen voor de Voortrekkers. De datum 16 december is gekozen als herinnering aan de Slag bij Bloedrivier, waar de Voortrekkers een aaanval van een Zoeloeleger afsloegen. Pretoria heeft verder enkele mooie parken en musea, zoals het Kruger huis, de voormalige residentie van president Paul Kruger. De stad is het mooist tussen september en november, als de vele jacaranda bomen die de straten sieren de hele stad paars kleuren.

Voortrekker Monument