Strandhuisjes Strandhuisjes Strandhuisjes

Toen in de vijftiende eeuw de Portugezen op zoek waren naar een route om Zuid-Afrika naar Indië, werd de Portugees Bartolomeus Diaz door de koning uitgezonden. Deze ontdekkingsreiziger bereikte Kaapstad in 1488, maar voer zonder het te weten om Kaap de Goede Hoop heen, doordat een zware storm de drie schepen ver naar het zuiden had geblazen. Nadat Diaz zijn koers terug naar het noorden had verlegd kwam hij aan land bij Mosselbaai, halverwege Kaapstad en Port Elizabeth. Pas op de terugtocht naar Portugal zag Diaz Kaap de Goede Hoop, die hij overigens de naam Stormkaap gaf. De koning van Portugal veranderde de naam later in Kaap de Goede Hoop. Veel mensen denken ten onrechte dat Kaap de Goede Hoop de meest zuidelijke punt van Afrika is, dit klopt niet, Kaap Agulhas heeft deze eer. Het duurde daarna nog zo’n 2 eeuwen voordat de Nederlandse VOC een verversingsplaats stichtte bij Kaapstad. Aan de voet van Tafelberg werd kasteel De Goed Hoop door de VOC gebouwd.

Kaappunt


Route naar Kaappunt

Kaappunt, zoals Kaap de Goede Hoop ook wel wordt genoemd, ligt op een schiereilandje en is uitgeroepen tot een nationaal park. Ook Tafelberg maakt deel uit van het Table Mountain National Park. Als u tijdens uw rondreis in Zuid-Afrika Kaapstad aandoet, moet een volle dag uittrekken voor een bezoek aan Kaappunt, om alle bezienswaardigheden op uw gemak te kunnen bekijken. Ook de kustlijn en de zeeën rondom Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika tot het nationale park behoren. De biodiversiteit van Kaappunt is enorm en zeer belangrijk, de planten die hier en op Tafelberg groeien behoren tot een van de zes florarijken op de aarde, en veel van de inheemse planten die hier groeien komen nergens anders op aarde voor. Daarnaast leven er in het park verschillende dieren, zoals zebra’s, elanden, bontebokken, struisvogels en bavianen. In het Buffelsfontein Visitor Centre kunt u een overzicht zien van de flora en fauna van het park. Als u nog verder door rijdt komt u bij de Cape Point parkeerplaats, het einde van de weg. Van hieruit kunt u diverse wandelpaden nemen die u verder naar het uiterste puntje van het eiland nemen. Zo is er een pad langs de talloze scheepswrakken die hier liggen. U kunt ook de Flying Dutchman kabelbaan nemen naar een uitkijkpunt waar uit een fraai uitzicht heeft over het schiereiland en de vuurtorens die hier staan. Er zijn verschillende strandjes waar u ook mag zwemmen, maar pas op, het water kan ijzig koud zijn met verraderlijke stromingen. Er zijn picknick mogelijkheden op sommige strandjes en andere plekken in het park en u kunt surfen, vissen of gaan fietsen. Voor sommige activiteiten heeft u een vergunning nodig, informeer hier vooraf naar. Na een fikse wandeling of andere activiteit kunt u iets eten of drinken bij het Two Oceans restaurant, waar heerlijke visgerechten worden geserveerd. Indien u besluit ergens in het park te gaan picknicken, zorg er dan voor dat u geen afval achterlaat. Pas op voor de bavianen in het park, voer ze absoluut niet, dit veroorzaakt agressief gedrag bij de dieren.

Uitzicht Bij Kaap De Goede Hoop


Chapman’s Peak Drive

De route naar Kaap de Goede Hoop voert u over de spectaculaire Chapman’s Peak Drive, een van de mooiste routes in Zuid-Afrika. Aan de ene kant beuken de golven van de Atlantische oceaan op de kust en aan de andere kant rijzen de hellingen van de bergen stijl omhoog. Het is niet voor niets dat veel autoreclames op Chapman’s Peak zijn opgenomen. De weg slingert zich langs de rotsen en bij ieder uitkijkpunt is het uitzicht nog mooier dan het vorige. Onderweg komt u langs Houtbaai, een klein vissersdorpje waar het zeker de moeite waard is om even te stoppen en rond te kijken. Knoop eens een praatje aan met de visserslui, die bezig zijn om hun boten en netten te onderhouden. Hun verse vangst staat op het menu bij de restaurants aan de haven. Heel leuk is ook Bay Harbour Market, waar u lokaal handwerk kunt kopen van kunstenaars uit de omgeving. Vanuit Houtbaai kunt u een boottochtje maken naar Duiker eiland om de zeehonden te bekijken die hier in grote getalen rondzwemmen. Als u de Chapman’s Peak route aan het einde van de middag rijdt wordt u getrakteerd op een prachtige zonsondergang.

Chapmans Peak Route


Boulders Beach; pinguïns bezoeken

Als u na uw bezoek aan Kaappunt via de andere kant van het schiereiland weer terug naar Kaapstad rijdt, komt u langs Boulders Beach. Op het strand van Boulders Beach leeft een kolonie Afrikaanse pinguïns die u kunt bezoeken. Hoewel dit niet de enige plek in Zuid-Afrika is waar pinguïns leven, kunt u ze hier wel van heel dichtbij bewonderen. De pinguïns kwamen ooit in grote getalen voor langs de westelijke kust van Namibië en Zuid-Afrika, maar door vervuiling, overbevissing en vernietiging van hun leefgebied is het aantal pinguïns sterk afgenomen. In 1982 arriveerde er een eerste koppel pinguïns op het strand bij Kaapstad, nu leven er bij Boulders Beach tussen de 2000 en 3000 dieren. De grote rotsen die het strand de naam Boulders Beach hebben gegeven beschermen het strand tegen de wind en grote golven. Bij de ingang van het strand moet u entree betalen en dan kunt u via houten looppaden het strand op. De pinguïns dobberen en spelen in de golven en waggelen het strand op met hun typische loopje. Tussen februari en augustus nestelen de pinguïns nestelen op het strand, januari is de beste tijd om de kuikens de zien. Het is toegestaan om bij Boulders Beach te zwemmen, maar zorg er wel voor dat u de dieren niet verstoord. U mag de pinguïns niet aanraken of voeren, het blijven wilde dieren die zich zullen verdedigen als ze zich bedreigd voelen. Het is ook verboden om te roken of alcohol te nuttigen op het strand.

Pinguïns Bij Boulders Beach


Simon’s Town

Even verderop ligt het vissersplaatsje Simon’s Town. U vindt hier verschillende restaurantjes waar u iets kunt eten of drinken. Simon’s Town is ook de thuisbasis van de Zuid-Afrikaanse marine, er liggen altijd wel een paar schepen in de haven. Bij de haven staat een standbeeld van een wel heel bijzondere matroos, genaamd ‘Just Nuisance’. De matrozen van de marinebasis mochten net voor de tweede Wereldoorlog gratis met de trein vanuit Simon’s Town naar het centrum van Kaapstad. Ze namen hun hond, Just Nuisance, mee in de trein, tot groot ongenoegen van het spoorwegbedrijf, dat zelfs eiste dat de hond zou worden afgemaakt. Op verzoek van de matrozen en lokale bevolking werd Just Nuisance in 1939 aangenomen als matroos, zodat hij voortaan gewoon mee mocht in de trein! In het Simon’s Town museum kunt een tentoonstelling bekijken over het leven van Just Nuisance.

Simons Town


Kirstenbosch Botanical Gardens

Een laatste bezienswaardigheid op de route vanaf Kaap de Goede Hoop naar Kaapstad is Kirstenbosch Botanical Garden in de wijk Constantia. Deze prachtige tuinen zijn opgericht in 1913 en door de jaren heen steeds verder ontwikkeld. In de tuin, die gezien wordt als een van de grootste botanische tuinen ter wereld, groeien meer dan 2500 soorten inheemse planten die voorkomen in de Kaap provincie van Zuid-Afrika. Het hele jaar door wordt u getrakteerd op een explosie van kleuren, ook in de wintermaanden als de Protea’s in bloei staan. Op mooie dagen kunt u heerlijk picknicken op een van de gazons in de tuinen en in de zomermaanden worden er iedere zondagavond openlucht concerten gegeven. Er is een wandelpad door de boomtoppen en overal in tuinen staan kunstwerken van lokale kunstenaars.

Kirstenbosch Botanische Tuinen