Tafelberg Tafelberg Tafelberg

Robbeneiland in Zuid-Afrika is een klein eilandje net voor de kust bij Kaapstad. Robbeneiland werd wereldberoemd toen Nelson Mandela hier in 1963 gevangen werd gezet door het Zuid-Afrikaanse Apartheids regime. Mandela bracht op Robbeneiland, samen met andere leden van de door de regering verboden ANC partij, een groot deel van zijn gevangenschap door. Het regime in de streng beveiligde gevangenis was hard, en de gevangenen werden gedwongen om dwangarbeid te verrichten in de steengroeve op het eiland. Na de afschaffing van de Apartheid werd de op Robbeneiland aanwezige gevangenis gesloten. Robbeneiland is tegenwoordig een museum, waar u een rondleiding door de gevangenis kunt krijgen door een ex-gevangene en daarbij de cel kunt zien waar Nelson Mandela zat opgesloten. Wilt u meer weten over de Apartheidsjaren van Zuid-Afrika en over de rol die Nelson Mandela heeft gespeeld in de afschaffing van de Apartheid, dan mag u een bezoek aan Robbeneiland tijdens uw vakantie in Zuid-Afrika zeker niet overslaan.

Steengroeve Op Robbeneiland


Geschiedenis van Robbeneiland

Door de eeuwen heen heeft Robbeneiland verschillende functies gehad. De eerste Nederlandse kolonisten plaatsten hun schapen op het eiland, om ervoor te zorgen dat deze niet als smakelijk hapje zouden dienen voor de aanwezige roofdieren op de Kaap. Nadat dit niet meer nodig was omdat alle grote roofdieren waren gedood of verdreven, werd het eiland al door de Nederlanders als gevangenis gebruikt. Door de ligging voor de kust van Kaapstad werd Robbeneiland gezien als een ideale plek waarheen ongewenste personen werden verbannen. De zee rondom het eiland is ijzig koud en de stroming is erg sterk, wat een ontsnapping van het eiland zonder boot onmogelijk maakt. De bekendste gevangene van Robbeneiland was zonder twijfel Nelson Mandela, die hier 18 jaar heeft vastgezeten. Robbeneiland heeft naast een gevangenis ook dienst gedaan als walvissenstation, leprozenkolonie en quarantaine station. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland gebruikt voor de verdediging van Kaapstad en werden er een aantal kanonnen geplaatst.

Cellen Op Robbeneiland

 

Rondleiding over Robbeneiland in Zuid-Afrika

Robbeneiland is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming en is in 1999 op de lijst van Werelderfgoederen opgenomen. Robbeneiland tickets zijn verkrijgbaar bij het kantoor van het Robben Island Museum bij The Waterfront, waarvandaan ook de boten naar het eiland vertrekken. U kunt Robbeneiland tickets ter plekke kopen, of online bestellen. Maar aangezien de boten naar het eiland bij slecht weer niet varen, is het aan te raden om tickets hooguit enkele dagen voor uw geplande bezoek aan te schaffen als de weersverwachting voor de komende dagen bekend is. Een standaard tour duurt 3,5 tot 4 uur, inclusief de overtocht naar Robbeneiland. Na aankomst maakt u een busrit over het eiland langs de diverse bezienswaardigheden, zoals het kerkhof voor de melaatsen, de kalkgroeve, de bunkers en de zwaar beveiligde gevangenis. Een ex-gevangene leidt u rond door de gevangenis, toont u de cel van Nelson Mandela en vertelt hoe het dagelijkse leven van de gevangenen eruit zag. Het is ook mogelijk om een privé tour te boeken, dit dient u vooraf te reserveren. De overtocht naar het eiland kan ruw zijn, als u last heeft van zeeziekte raden we aan om vooraf medicatie in te nemen. 

Veerboot Naar Robbeneiland