Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Tafelberg

Bestemming Zuid Afrika uitzicht op Camps Bay
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Tafelberg

Hoe hoog is Tafelberg? Het antwoord op deze vraag en meer informatie over Tafelberg vindt u hieronder.

De Tafelberg in Zuid-Afrika is een van de bekendste bergen ter wereld. De berg die de achtergrond vormt van Kaapstad, dankt zijn naam aan de platte bovenkant, waardoor de berg een beetje lijkt op een tafel. Vanaf Bloubergstrand, een voorstad van Kaapstad aan de Tafelbaai, kunt u de iconische vorm van Tafelberg het beste bewonderen. De berg is al van ver zichtbaar en lijkt vanaf deze kant gezien direct uit de zee op te rijzen. Misschien is dat de reden waarom de oorspronkelijke Khoi bewoners de naam ‘Hoerikwaggo’ – wat ‘Mountain of the Sea’ betekent – aan Tafelberg gaven. Voor de Khoi en San mensen was de Tafelberg heilig, zij geloofden namelijk dat hun god boven op de berg woonden. De naam ‘Tafelberg’ werd aan de berg gegeven door de Portugese admiraal Antonio de Saldanha, die ook als eerste een beklimming van Tafelberg in Zuid-Afrika heeft beschreven. Een verblijf in Kaapstad is niet compleet zonder een bezoek aan Tafelberg, u leest hieronder meer over hoe u de berg het beste kunt bezoeken.

Tafelberg in Kaapstad

Tafelberg beklimmen

Het antwoord op de vraag ‘hoe hoog is Tafelberg’ is voor veel mensen verrassend; de hoogte is met 1086 meter minder dan men had verwacht. De oudste en kortste route om Tafelberg te beklimmen gaat via Platteklip Gorge. Via een diep ravijn bereikt u na een steile klim via trappen in ongeveer 2 uur de top. Een redelijk pittige route, die wel goed te doen is. Maar er zijn in totaal meer dan 350 routes naar de top van de berg, dus als u van wandelen houdt kunt u zeker uw hart ophalen. De wandelroutes variëren in moeilijkheidsgraad, van makkelijk tot uitdagend. Er zijn verschillende routes die beginnen in Camps Bay of vanuit de wijk Constantia. Wilt u een van deze langere routes via de achterkant van Tafelberg lopen, dan raden wij u aan dit met een gids te doen. Zorg ervoor dat u goede en stevige wandelschoenen draagt en neem zonnebrandcrème, een petje, iets te eten en voldoende water mee voor onderweg. Het weer kan verraderlijk zijn en plotsklaps omslaan, dus het is verstandig een lichte regenjas mee te nemen. Informeer voordat u vertrekt naar de weersverwachting, mocht het weer tijdens uw wandeling verslechteren, draai dan om en ga zo snel mogelijk weer naar beneden.

Fynbos op Tafelberg

Kabelbaan naar Tafelberg

Als u niet voldoende tijd heeft, of geen zin heeft in een flinke wandeling, dan kunt u de top van Tafelberg ook bereiken via de kabelbaan. In enkele minuten brengt de cabine u van de voet van de Tafelberg naar de top, waarbij u onderweg een geweldig uitzicht hebt over Kaapstad. De vloer van de cabine draait rond, dus u heeft een 360 graden uitzicht over de omgeving. Als het weer te slecht is doordat er teveel wind staat, of er een wolkendek is bovenop Tafelberg, dan gaat de kabelbaan niet. Ga bij goed weer in Kaapstad dan ook als éérste naar Tafelberg. Als het weer omslaat terwijl u boven op de berg bent, dan hoort u een sirene. Dit is een waarschuwing dat de kabelbaan op het punt staat om te gaan sluiten. Haast u zich dan terug naar het station op de top, zodat u nog mee kunt naar beneden. Als u dit signaal negeert dan zit er niets anders op dan te voet naar beneden te gaan. Het is mogelijk om vooraf kaartjes te reserveren voor de kabelbaan, maar aangezien deze attractie weersafhankelijk is, heeft het niet veel zin dit al maanden voor aankomst te regelen. Eventueel kunt u één of enkele dagen voorafgaande aan uw bezoek aan Kaapstad een kaartje regelen. Het kan erg druk zijn bij de kabelbaan, vooral in het hoogseizoen. De meeste groepen arriveren tussen 10.00 en 14.00 uur, dus als u vroeg in de ochtend of juist laat in de middag gaat ontloopt u de grote massa toeristen.

Kabelbaan Tafelberg

Nationaal Park Tafelberg

En dan bent u op de top van Tafelberg, een plat plateau van ongeveer 3 kilometer. Voor u ligt Kaapstad, met voor de kust Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. Maar als u zich omdraait en de andere kant opkijkt, kunt u zien dat de Tafelberg zich nog veel verder uitstrekt. Tafelberg maakt deel uit van het Nationaal Park Tafelberg, dat nog kilometers verder naar achteren doorloopt over het Kaapse schiereiland tot aan Kaap de Goede Hoop. Ook Signall Hill, Lions Head en Boulders Beach maken deel uit van het nationale park. Het nationaal park Tafelberg is uniek in de wereld, en wordt dan ook wel gerekend tot een van de 7 nieuwe wereldwonderen. De biodiversiteit van het park is zeer bijzonder, zo komen 70% van de bloemen die groeien in het park nergens anders ter wereld voor. Het park is vooral bekend vanwege het fynbos dat hier groeit. Fynbos is een verzamelnaam voor meer dan 7000 plantensoorten, waaronder de nationale bloem van Zuid-Afrika, de Protea. Naast bijzondere planten leven er in het park ook bijzondere dieren. Tijdens een wandeling over de bovenkant van Tafelberg zult u ongetwijfeld ‘dassies’ zien, die lekker aan het zonnen zijn op een rots. Op de hellingen leven bavianen en zelfs caracals, hoewel de kans dat u deze schuwe dieren zult zien zeer klein is. Boulders Beach is befaamd vanwege de kolonie pinguïns die hier het hele jaar door leven. Bij de Kaap de Goede Hoop kunt u groter wild tegenkomen, zoals zebra’s, bontebokken, elanden, en struisvogels.

Uitzicht over Tafelberg National Park

Wedstrijdje pijp roken op Tafelberg

Het is niet verwonderlijk dat Tafelberg een speciaal plekje inneemt in de harten van de inwoners van Kaapstad. Ze zien de berg niet als een dood stuk rots, maar als een persoonlijkheid, die ze liefkozend ‘grootvadertje’ noemen. Ook gaat er een vreemd verhaal in de rondte. Als u een paar dagen in Kaapstad verblijft, zult u op een gegeven moment misschien een dikke laag wolken vanaf de top van Tafelberg zien komen. In Kaapstad weet men dan dat er een wedstrijdje gaande is tussen Jan van Hunks, een oude gepensioneerde kapitein en een vreemdeling. Op een dag zat Jan van Hunks rustig zijn pijp te roken op de helling van Tafelberg, toen een vreemdeling langskwam en hem uitdaagde tot een wedstrijdje pijp roken. Van Hunks nam de uitdaging aan en beide mannen puften er op los. Al gauw was de top van de berg gehuld in rook, die toenam tot een dik pak, totdat de vreemdeling al kuchend opgaf en naar beneden stommelde. Terwijl hij wegliep zag Van Hunks een rode, gevorkte staart onder zijn jas vandaan komen en realiseerde hij zich dat hij een wedstrijd gewonnen had van de duivel!

Wolkendek bovenop Tafelberg in Zuid Afrika
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.