Protea In Zuid Afrika Protea In Zuid Afrika Protea In Zuid Afrika

Wijnliefhebbers zullen u kunnen vertellen dat de Zuid-Afrikaanse wijn tot de top van de wereld behoort. Wijn uit Zuid-Afrika is niet alleen in eigen land populair, maar wordt over de hele wereld geëxporteerd. De wijngebieden in Zuid-Afrika vindt u voornamelijk in de West-Kaap, maar tegenwoordig wordt ook in andere regio’s van Zuid-Afrika wijn geproduceerd. Er zijn verschillende wijnroutes die u tijdens een wijnreis door Zuid-Afrika kunt rijden, waarbij u bij verschillende wijnhuizen de beste wijn kunt proeven en kopen. Naast witte en rode wijnen worden er ook port en dessert wijnen geproduceerd. Het bekendste gebied waar u de Zuid-Afrikaanse wijn kunt vinden is in de zogenaamde wijnstreek, de regio rond Stellenbosch, Paarl en Franschhoek.

Wijnlanden


Stellenbosch

Toen de eerste gouverneur van de Nederlandse gemeenschap in de Kaap, Simon van der Stel, in 1679 landinwaarts op ontdekkingstocht ging, was hij zeer verbaasd over de mooie en vruchtbare vallei die hij op zo’n vijftig kilometer ten oosten van de Tafelberg ontdekte. Hij stichtte er een nederzetting bij een bos, waarna kolonisten begonnen met het cultiveren van de streek. De nederzetting kreeg de naam ‘Van der Stels bosch’, wat later verbasterde tot Stellenbosch. Door het warme en droge klimaat bleek de vallei uitermate geschikt voor wijnbouw en al gauw gingen de eerste wijnstokken de grond in. Sindsdien zijn Stellenbosch in Zuid-Afrika en wijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na Kaapstad is Stellenbosch het tweede oudste stadje in de Kaap en u treft hier tal van schilderachtige oude huizen aan, gebouwd in de zogenaamde Kaap-Hollandse stijl. De stad heeft ook veel eikenbomen, die werden geplant om er wijnvaten van te kunnen maken. U kunt een wandeling maken door het stadje met een gids, die u allerlei wetenswaardigheden zal vertellen over de verschillende panden. Een bezoek aan ‘Oom Samie se winkel’, die tjokvol staat met allerlei prullaria, mag u zeker niet overslaan. Bezoek een wijnhuis bij Stellenbosch, waar u bij goed weer kunt picknicken en een wijnproeverij mee kunt maken. Wilt u een wijnroute rijden door de hele wijnstreek, trek hier dan een volle dag voor uit.

Oom Samie Se Winkel In Stellenbosch


Franschhoek

Toen in Frankrijk in de 17e eeuw de protestantse Hugenoten op grote schaal werden vervolgd, vluchtten vele van hen naar Nederland waar ze hun geloof wel openlijk konden belijden. Vanuit Nederland trok een aantal van de Hugenoten verder naar Zuid-Afrika, waar ze zich vestigden in Olifantshoek, een vallei waar veel olifanten voorkwamen. De olifanten werden al gauw verdreven en de bewoners van de Kaap gaven de naam ‘Fransche Hoek’ aan het dorp dat de Hugenoten hadden gesticht. De Fransen hadden wijnstokken en de kennis van wijnbouw meegenomen uit Frankrijk en zo werd in Franschhoek in Zuid-Afrika de kiem gelegd voor superieure wijnen, zoals de Chenin Blanc en Pinotage. Een lekkere wijn komt goed tot zijn recht bij een heerlijk diner. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Franschhoek restaurants heeft die tot de top van Zuid-Afrika behoren. Wilt u in een van deze top restaurants dineren, houd er dan rekening mee dat u misschien al lang vooraf dient te reserveren. Veel van de Franschhoek wine estates hebben namen die terug te voeren zijn naar de eerste Hugenoten, zoals La Motte, Chamonix, Grande Provence en Haute Cabrière. Een leuke manier om een wijn cellar te bezoeken is per wijntram. De hop-on-hop-off tram rijdt langs verschillende wijnhuizen, waar u uit kunt stappen om wijn te proeven. Als het weer het toelaat kunt u ook een wandeling of fietstocht door de wijngaarden maken. Iets buiten het dorpje vindt u het Hugenoten monument, dat herinnert aan de invloed van de Franse hugenoten op Zuid-Afrika.

Franschhoek Hugenoten Monument


Paarl

Samen met Stellenbosch en Franschhoek vormt Paarl in Zuid-Afrika het hart van de Wijnlanden. Paarl ligt in de vallei van Drakenstein, vernoemd naar de Nederlander Hendrik Adriaan van Reede tot Drakenstein, heer van Mijdrecht, die de Kaap bezocht in 1685. De naam Paarl verwijst naar de top van de berg achter het stadje, die na regen glinstert als een parel in de zon. Paarl is het derde oudste stadje in Zuid-Afrika en heeft enkele bijzondere monumenten, waaronder fraaie huizen, kerken en overheidsgebouwen in diverse bouwstijlen. Opvallend zijn de neo-klassieke Zion kerk en neo-gotische Toringkerk. In de hoofdstraat zijn winkels te vinden met een art-deco façade. Net buiten de stad ligt ‘die Afrikaanse Taalmonument’. Het monument symboliseert de invloeden van talen zoals het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Arabisch en lokale talen op de ontwikkeling van het Afrikaans. Als u dit monument bezoekt, ga dan ook naar het Afrikaans Taalmuseum in Paarl, waar u informatie vindt over het Afrikaans en het langste Afrikaanse woord: tweejakkalsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein. Een andere memorabele plek is de Victor Verster gevangenis, waar Nelson Mandela de laatste dagen van zijn gevangenschap doorbracht tot zijn vrijlating op 11 februari 1990.

Wijnhuis Zuid Afrika


Route 62  

Als je Route 62 in Zuid-Afrika op een kaart bekijkt dan zie je dat deze beroemde route vanuit de Westkaap naar de Oostkaap loopt en daarmee Port Elizabeth en Kaapstad linkt. Route 62 voert u door lieflijke landschappen en langs pittoreske stadjes zoals Barrydale, Wellington, Tulbagh, Worcester, Montagu en Oudtshoorn. Overal langs de route liggen wijnboerderijen, waarmee Route 62 de langste wijnroute ter wereld is. Maar Route 62 heeft meer te bieden dan alleen wijn. Zo is het stadje Tulbagh een ‘must see’. In 1969 werd het stadje grotendeels verwoest door een aardbeving, maar door onvoorstelbare inspanningen werden alle historische gebouwen in de Kerkstraat weer herbouwd en in oude glorie hersteld. Een andere bezienswaardigheid langs Route 62 is Ronnie’s seks shop! Ondanks wat de naam doet vermoeden verkoopt Ronnie geen seksartikelen, maar runt hij een zogenaamde ‘padstal’ (wegrestaurantje). De zaken liepen niet al te best, totdat een paar van zijn vrienden tijdens Ronnie’s afwezigheid op het lumineuze idee kwamen om op de zijkant van de winkel het woord ‘seks’ tussen de woorden Ronnie’s en shop te kalken. Sindsdien stromen de toeristen binnen, waarvan een groot aantal dames hun beha aan het plafond op hebben gehangen! Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen langs Route 62, vooral in de omgeving van Montagu zijn mooie wandelroutes uitgezet. Ga voor meer informatie over Oudtshoorn naar onze aparte pagina over Oudtshoorn.

Ronnies Sex Shop 

Swellendam  

Swellendam is een van oudste stadjes in Zuid-Afrika op de route van Kaapstad richting de Tuinroute. Het is een goede stop-over om de afstand tussen Kaapstad en de Tuinroute te onderbreken met ook weer een aantal gebouwen in de voor de Kaap zo typische bouwstijl. Swellendam is vernoemd naar gouverneur Hendrik Swellengrebel, die de eerste gouverneur van de Kaap was die ook in Zuid-Afrika werd geboren. Het dorpje begon als een handelspost, aangezien het aan de grens lag van het door de Nederlanders bestuurde gebied en het nog onbekende binnenland. Centraal in het stadje was de ‘Drostdy’, de zetel van de ‘landdrost’ oftewel lokale magistraat. De Drostdy is nu een museum dat inzicht geeft in het leven in de achttiende eeuw. De fraaie Nederlands Hervormde kerk is een imposant gebouw dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Swellendam heeft enkele uitmuntende restaurants waar u kunt genieten van lokale en internationale gerechten.

Swellendam