Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië

Bezienswaardigheden in Kaapstad

Geschreven door: Marcella Kemperman

Na de warme, droge zomer in Nederland hebben wij een beetje kunnen ervaren hoe snel de droogte kan toeslaan en wat de effecten daarvan zijn op de natuur. In Kaapstad is gelukkig een einde gekomen aan de ergste droogte, het heeft hier de afgelopen maanden flink geregend en alle dammen zijn weer aan het vollopen. Dat betekent dat de toeristen die Kaapstad en omgeving in deze wintermaanden bezoeken best wel een pech kunnen hebben met het weer. Maar gelukkig valt er ook op regenachtige dagen genoeg te zien in Kaapstad. We hebben enkele van de mooiste bezienswaardigheden op een rij gezet die je tijdens je vakantie in Zuid-Afrika  bij slecht weer kunt bezichtigen in Kaapstad.

District Six Museum

Het District Six Museum bevindt zich in (hoe verrassend) de wijk die in het verleden werd aangeduid als District 6. In deze wijk woonden voornamelijk winkeliers, arbeiders, ambachtslieden en bevrijde slaven met een gemixte achtergrond. Het resultaat was een levendige, multiraciale buurt, tot het in 1966 werd uitgeroepen tot een ‘witte’ wijk. Toen de bewoners niet vrijwillig wilden verhuizen naar de Cape Flats, werd er hard ingegrepen. De regering liet bulldozers aanrukken en de huizen werden met de grond gelijk gemaakt. Het museum vertelt niet alleen het verhaal van de gedwongen verhuizingen, maar heeft ook tentoonstellingen die verschillende facetten van het leven van vóór 1966 benadrukken. Je wordt hier uitgenodigd om je te verdiepen in het leven van de ex-buurtbewoners en leert meer over hun sociale, culturele, economische en politieke achtergronden. Dit fascinerende museum mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Kaapstad.

Zeitz Museum of Contemporary African Art (ook wel MOCAA museum)

Bij het bruisende V&A Waterfront met de vele winkeltjes en restaurantjes kun je het Zeitz MOCAA museum bezoeken. Het museum is gevestigd in een voormalige graansilo, die is omgetoverd tot galerieën, restaurants en boekwinkels. Het futuristisch aandoende gebouw alleen is al een bezoekje waard. Het lijnenspel in de centrale hal van het museum laat je met open mond naar boven staren. De collectie hedendaagse Afrikaanse beeldende kunst is subliem, en geeft een goed beeld van de in Europa onbekende Afrikaanse moderne kunst, mode en fotografie. En vanaf het restaurant op de zesde verdieping heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de haven!

Uitzicht Vanaf Zeitz Mocaa Museum

Two Oceans Aquarium

Nadat je het Zeitz MOCAA museum hebt bezocht kun je direct doorlopen naar de volgende bezienswaardigheid bij het V&A Waterfront. Het Two Oceans Aquarium laat je de ongelooflijke diversiteit van het leven in de Atlantische en Indische oceanen zien langs de kusten van Zuid-Afrika. Er leven meer dan 3000 dieren in het aquarium, zoals haaien, vissen, schildpadden, pinguïns en kikkers. Het aquarium biedt bezoekers de mogelijkheid om te duiken tussen de dieren. Als je niet in het bezit bent van een duikbrevet, dan kun je ter plekke een cursus van een dag volgen, waarna je een duik in het aquarium mag maken. Ook kun je snorkelen met schilpadden en vissen of meer leren over de pinguïns van hun verzorgers.

Two Oceans Aquarium

Springbok Experience Museum

“Die span Bokkies” zijn de nationale trots van Zuid-Afrika! Waar hebben we het dan over? Over de Springbokken, zoals de nationale rugbyploeg van Zuid-Afrika wordt genoemd. Het Springbok Experience museum neemt je mee op een interactieve reis door de geschiedenis van het Zuid-Afrikaanse rugby vanaf de jaren zestig tot het heden. Het vertelt ook voor het eerst het 'verborgen' verhaal van de zwarte rugby en laat zien hoe rugby in Zuid-Afrika soms verdeeldheid zaaide en uiteindelijk een verenigende kracht werd (de rol die rugby speelde na het afschaffen van de Apartheid wordt in de film Invictus goed duidelijk gemaakt). Het museum beschikt over meer dan 60 audiovisuele displays over de ontwikkeling van het rugby in Zuid-Afrika, geplaatst tussen kisten met historische voorwerpen zoals beroemde trofeeën, shirtjes, schoenen en andere voorwerpen. Er is een heuse ‘Springbok Trials’ zone waar je je kunsten in het schoppen, het geven van een ‘pass’ en je fitness en reactievermogen kunt uittesten! Dit museum is zeker een succes bij kinderen (en stoere mannen!).

Kasteel de Goede Hoop

Midden in het centrum van Kaapstad staat het oudste nog bestaande gebouw in Zuid-Afrika, het Kasteel de Goede Hoop. Dit fort werd door de VOC gebouwd tussen 1666 en 1679. Maar wat veel mensen niet weten is dat het niet het éérste fort was dat door de Nederlanders werd gebouwd. Een eerder vierpuntig fort dat hoofdzakelijk uit klei was gebouwd voldeed niet en stortte constant in. Het huidige fort was het centrum van het politieke en militaire leven onder de VOC en later tijdens de Britse overheersing. Je kunt de historische gebouwen bekijken en er is een militair museum gevestigd. Overal vindt je sporen terug uit de roemruchte jaren van de VOC, zoals het wapen van de Verenigde Nederlanden boven de ingang. Het verborgen leed van de slaven en arbeiders die het steen voor steen hebben opgetrokken is minder zichtbaar. Het kasteel vertelt een verhaal van bloed, zweet, strijd, teleurstelling, angst en hoop en is een ‘must-see’ in Kaapstad.

Kasteel De Goede Hoop In Kaapstad

Het Koopmans-de Wet huis

In Strand Street, een van de oudste straten in Kaapstad, staat het Koopmans-de Wet huis. Zodra je dit oude patriciër huis betreedt stap je binnen in de achttiende eeuw. Door de eeuwen heen leefden hier welgestelde Kaapse families, met Marie Koopmans-de Wet en haar zus Margaritha als laatste bewoonsters. Marie, naar wie het museum is vernoemd, hielp in de Boerenoorlogen de wezen en weduwen van de Boerenrepublieken. Na haar dood werd het huis een museum in 1914. Het gebouw staat vol met antieke Kaapse meubels, zilver en een grote verzameling keramiek van onschatbare waarde. Het vertelt het verhaal van de bewoners, die ieder op zich het pand aan hun behoeften aanpasten. Er werd een vleugel aangebouwd, een nieuwe paardenstal gemaakt en huisvesting voor de slaven gerealiseerd. Als je goed luistert hoor je in de keuken nog het geneurie van Kito uit Mozambique, terwijl in de linnenkamer Theresia en Citie giechelen tijdens het strijken van de lakens. Dit unieke museum geeft je een fascinerende inkijk in het dagelijkse leven van de Kaapse gegoede bevolking en de slaven die hun huishouden draaiende hielden.