Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië

De Afrikaanse wilde hond

Geschreven door: Marcella Kemperman

De Afrikaanse wilde hond, 10 mei 2014

De Afrikaanse wilde hond is een van de meest bedreigde roofdieren in Afrika. Wilde honden leven en jagen in groepen en hebben een groot territorium nodig om te kunnen overleven. Door uitbreiding van landbouw wordt hun leefgebied echter steeds meer beperkt. Daarnaast raken veel dieren gewond of sterven door strikken, die door stropers zijn geplaatst.

Wilde honden op jacht

Sable Tours trekt zich het lot van deze prachtige dieren aan door de Stichting Painted Dog Conservation te steunen. Deze stichting wil de Afrikaanse wilde honden in Zimbabwe beschermen door middel van actie, voorlichting en onderzoek. Teams van de stichting patrouilleren in het leefgebied van de wilde honden op zoek naar strikken. De strikken die worden gevonden worden direct verwijderd en eventuele gewonde dieren worden opgevangen en na herstel gerehabiliteerd. Er wordt voorlichting en cursussen gegeven aan de lokale bevolking en voor de kinderen is er een speciaal safarikamp waar ze meer leren over de natuur.

Van de verwijderde strikken worden door de bevolking kunstwerkjes gemaakt. Dit levert een salaris op voor de makers en van de opbrengst van de kunstwerken worden het kinderkamp en het educatieve centrum betaald. Tot slot zorgt de stichting ervoor dat zoveel mogelijk wilde honden een halsband met zender krijgen. Zo komt men meer te weten over de verspreiding van de dieren en de halsband beschermt bovendien ook tegen strikken.

Wil je meer weten over de stichting of een donatie doen, neem dan contact op met Sable Tours of neem een kijkje op www.painteddogconservation.nl. Wil je het project bezoeken tijdens je safari reis in Botswana en Zimbabwe, vraag dan vrijblijvend een offerte aan.