Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië

Heritage Day

Geschreven door: Pieter Kerkhof

Wat is 'Heritage Day'? In Afrikaans noem wij deze dag 'Erfenis dag'

Dit valt ieder jaar op 24 september en was oorspronkelijk genaamd 'Shaka dag'. Koning Shaka was de verenigde macht van het enorm grote Zulu rijk aan het begin van de 17 de eeuw.

De oorsprong van 'Heritage Day' in Zuid-Afrika heeft een politieke achtergrond. Voor 1995 was weinig bekend over deze feestdag en waren het vooral de Zulu's in het land die deze dag als een feestdag zagen. Zij vierden met  elkaar de verbondenheid met hun cultuur en het feit dat koning Shaka zoveel bevolkingsgroepen met elkaar heeft verenigd. In de aanloop van het nieuwe regeringsstelsel in 1995, is deze dag vervallen in de voorstellen van de onderhandelaars, maar de politieke partij van de Zulu's, de  Inkhatha Freedom Party, heeft veel kritiek geuit over het vervallen van Shaka dag. Hierdoor is besloten om deze dag voor alle bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika een betekenis te geven. Net zoals koning Shaka, heeft de nieuwe regering gewerkt aan verzoening om verschillende bevolkingsgroepen tot een trotse natie te maken, en is Erfenis dag 'geboren'. Iedereen kan op zijn eigen manier deze dag volgens zijn eigen culturele erfenis invullen. Dit heeft geleid tot de feestdag vandaag, die net zoals overal ter wereld vaak gepaard gaat met gezelligheid en eten. Hier hoort natuurlijk (voor alle bevolkingsgroepen in meerdere of mindere mate) een traditionele 'braai' bij.   

Langzamerhand is deze dag omgedoopt tot 'nationale braai dag' (onofficieel) en in 2007 heeft de 'Braaidag' een grote stap voorwaarts gezet door Desmond Tutu als beschermheer  te benoemen. Er zit nu een hele organisatie achter, en hoewel het officieel nog bekend staat als 'Heritage Day' weet iedereen in Zuid-Afrika waar het over gaat als men praat over 'Braai dag'. Het is een nationaal feest en vakantiedag, waar alle Zuid-Afrikanen hun herkomst kunnen eren en trots op kunnen zijn.  

Zuid Afrikaanse Braai