Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië

The Big, Little and Ugly!

Geschreven door: Marcella Kemperman

Als je op safari in Afrika gaat, wil je graag zo veel mogelijk indrukwekkende dieren zien. Bijna iedereen heeft dan ook wel eens gehoord van de Big 5; de dieren die in vroegere eeuwen het meest gevreesd werden door jagers op groot wild. De Big 5 – olifant, neushoorn, Kaapse buffel, leeuw en luipaard - werden niet geselecteerd vanwege hun afmetingen, maar vanwege het feit dat ze zo gevaarlijk en onvoorspelbaar zijn. Het zien van deze prachtige dieren is dan ook nog steeds een hoogtepunt van menig reiziger. Maar wist je dat er naast de Big 5 ook een lijst met Little en Ugly 5 bestaat, die minstens zo fascinerend zijn?

Olifant

De Little 5 hebben niets gemeen met de Big 5, behalve dan hun naam. De Little 5 bestaan uit: de mierenleeuw (héél klein insect), de buffelwever, de neushoornkever, de olifantspitsmuis en de luipaardschildpad. Gevaarlijk zijn ze niet maar wél ontzettend interessant en nog veel moeilijker te spotten dan hun grotere ‘broers’.

Buffelwever

Waarom de Ugly 5 op een lijstje staan mag duidelijk zijn, het zijn niet bepaald moeders mooiste. Of ze wel lief zijn, zal waarschijnlijk alleen hun moeders kunnen beamen, maar je zult echt geen neiging krijgen om ze te knuffelen als je ze tegenkomt. Tot dit lijstje behoren de hyeana, maraboe, gier, knobbelzwijn (vlakvark in het Afrikaans) en gnoe.

Knobbelzwijn

En dan zijn we nog niet klaar! Safari liefhebbers houden blijkbaar erg van lijstjes, want er is ook een lijst met vogels. Zes in plaats van 5, deze keer. Tot de Feathered 6 behoren de koritrap (Kori bustard), vechtarend, oorgier, Pels visuil, zadelbekooievaar en Zuidelijke hoornraaf.

Zuidelijke Hoornraaf

Ach, of je nu wel of niet een lijstje af wilt vinken, naar mijn mening wordt je tijdens een safari in Afrika altijd weer verrast door de bijzondere dieren die je tegen komt, of ze nu groot, klein, lelijk, mooi zijn of wegvliegen voor je er erg in hebt. Na alle safari’s die wij inmiddels al hebben gemaakt kan ik nog steeds niet alle bovenstaande lijstjes afvinken, dus dat is dan weer een hele goede reden om zo snel mogelijk terug te gaan naar Afrika! Gelukkig maar ….