Vandaag is het de Internationale Dag van het Toerisme, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Het doel van deze dag is het promoten van toerisme met als achterliggend idee dat door het bezoeken van andere landen mensen kennismaken met andere culturen. Dit leidt dan vanzelf tot meer verdraagzaamheid. Heerlijk op vakantie gaan en een beetje cultuur snuiven, dat zien de meeste mensen wel zitten. Maar hoe zit het dan met de ‘carbon footprint’ die al die reizen achter laten? Is het wel verantwoord om zo ver te vliegen naar bestemmingen in Afrika?
Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat reizen in welke vorm dan ook milieubelastend is. De conclusie zou dus kunnen zijn dat je maar beter thuis voor de TV kunt blijven zitten kijken. Maar toerisme heeft naast de genoemde verdraagzaamheid ook nog een ander positief effect, dat vooral bij reizen naar Afrika en andere 3e wereldgebieden van belang is. Voorwaarde is daarbij wel, dat je kiest voor organisaties die oog hebben voor duurzaam toerisme.
Wat kun je verstaan onder duurzaam toerisme?
Duurzaam toerisme is toerisme waarbij de lokale bevolking profiteert van het toerisme en waarbij de omgeving (natuur, cultuur en milieu) wordt beschermd en behouden voor de toekomst. Vooruitkijken naar de toekomst dus! Gelukkig beseffen steeds meer Afrikaanse landen dat investeren in duurzaam toerisme zorgt voor een betere toekomst voor de inwoners én het milieu.
Een goed voorbeeld voor een bestemming in Afrika waar duurzaam toerisme goed is opgepakt is Mozambique. Na de verschrikkelijke burgeroorlog van eind vorige eeuw was Mozambique zo goed als verwoest. Miljoenen mensen waren van huis en haard verdreven en van de wildstand in het land was bijna niets meer over. Nu het toerisme weer aantrekt zie je dat de bevolking weer betrokken raakt bij het behoud van de natuur en cultuur. Men beseft dat de bescherming van bedreigde diersoorten noodzakelijk is om toeristen te blijven lokken. Accommodaties worden gebouwd in samenwerking met lokale gemeenschappen en vervolgens bieden dezelfde accommodaties training en werkgelegenheid. Veel accommodaties steunen ook projecten in de dorpjes, zoals onderhoud aan gebouwen of het slaan van waterputten.
Ook wij houden rekening met duurzaam toerisme bij het samenstellen van onze reizen. Zo hebben wij verschillende eco-vriendelijke accommodaties in onze portfolio waarbij de lokale bevolking nauw betrokken is bij de lodge. Een verblijf dat zeer goed scoort op deze punten is bijvoorbeeld Mashovhela Lodge in Zuid-Afrika. De lodge maakt gebruik van alternatieve energiebronnen, koestert de lokale Vendacultuur en biedt werkgelegenheid aan de bevolking uit de omgeving.
In Grahamstown bieden wij bij onze groepsreizen naar Zuid-Afrika een speciaal bezoek aan een township aan. Dit organiseren wij rechtsstreeks via een lokale gids, zonder tussenkomst van een touroperator ter plekke. Bij deze interesse excursie wordt de lunch verzorgt door een mama N’Doks, een weduwe uit de township. Wij ondersteunen hiermee de township en met name mama N’Doks. Overigens is het ook mogelijk om deze excursie te boeken bij individuele reizen in Zuid-Afrika.
Wil je meer weten over onze reizen en over duurzaam toerisme, neem dan contact met ons op!