Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië

Is een 4WD huurauto noodzakelijk in Namibië?

Geschreven door: Marcella Kemperman

Namibië is een geweldig mooi land, waar je heel gemakkelijk een self-drive vakantie kunt maken. Je rijdt daarbij met een huurauto een vooraf uitgestippelde route. Het is daarbij wel belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat, aangezien je onderweg niet zo maar even de wegenwacht kunt bellen als je problemen krijgt. Het merendeel van de wegen in Namibië zijn niet verhard, er zijn maar een paar geasfalteerde wegen die de grootste plaatsen met elkaar verbinden. Als Europeanen zijn wij niet gewend om op grindwegen te rijden, toch hoeft dat geen belemmering te zijn voor een rondreis door Namibië.Maar waar moet je rekening mee houden en heb je per sé een 4x4 voertuig nodig om over de wegen in Namibië te kunnen rijden?


Huurauto Namibië

Een paar jaar geleden hebben wij zelf een rondreis gemaakt door Namibië in een gewone sedan huurauto (Toyota Corolla). Hoewel sommige stukken weg wat hobbelig waren hebben we de hele reis van zuid naar noord Namibië zonder problemen afgelegd. In de afgelopen jaren is een vakantie naar Namibië echter enorm populair geworden en het aantal toeristen is fors toegenomen.

Conditie van de wegen in Namibië

Dit heeft als gevolg gehad dat de conditie van de grindwegen met name bij veel bezochte bezienswaardigheden en gebieden zoals Sossusvlei en Damaraland sterk achteruit is gegaan. De wegen worden met enige regelmaat ‘geschraapt’, maar door de vele auto’s die de doorgaande routes nemen worden de wegen binnen de kortste keren kapot gereden.

4Wd In Namibië

Wanneer heb je een 4x4 huurauto nodig in Namibië

In het verleden adviseerden wij alleen in de Namibische zomermaanden (vanaf november t/m april) een 4x4 te huren, omdat dat de maanden zijn waarin het kan regenen in Namibië. Tegenwoordig is het echter noodzakelijk het hele jaar door een 4x4 voertuig te huren. Daarbij raden wij zelfs aan om geen kleinere SUV 4x4 te nemen, zoals een Renault Duster, maar een stoerdere en hogere Toyota single / double 4x4 of gelijkwaardig. Deze voertuigen zijn flink duurder dan een kleinere 4x4 of een gewone sedan, maar besparen je een hoop kopzorgen en ergernis onderweg.

Dekking schade aan je huurauto in Namibië

Het huren van een 4x4 auto voor je reis door Namibië geeft je nog geen garantie dat je niet vast komt te zitten of geen ongeluk kan krijgen onderweg. Als je in een grote 4x4 auto rijdt kom je misschien in de verleiding om wat steviger door te rijden dan de omstandigheden toelaten. Een slippartij met verstrekkende gevolgen ontstaat vaak op de minst gevaarlijk lijkende wegen. De verzekering van je huurauto dekt schade niet die veroorzaakt is door onverantwoord rijgedrag en de huurauto’s zijn over het algemeen voorzien van een trackingsysteem waarmee men kan nagaan hoe hard er is gereden. Ook is (water)schade aan de onderkant van de huurauto’s niet gedekt. Pas dus op voordat je door een riviertje of stroompje rijdt dat ondiep lijkt! Je kunt beter even wachten tot het water is gezakt en eerst controleren of er geen grote keien liggen voordat je verder gaat. Wat voor huurauto je ook hebt, vraag voordat je vertrekt advies over de route die je van plan bent om te rijden bij de accommodatie waar je verblijft en pas je snelheid aan waar nodig. Je doet dan wel wat langer over de route, maar komt in elk geval veilig op de plaats van bestemming aan!

Veel plezier tijdens je rondreis door Namibië!

 Autohuur Namibië