Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië Duinen bij Sossusvlei in Namibië

World Giraffe Day

Geschreven door: Marcella Kemperman

Vandaag, 21 juni, is het niet alleen de langste dag van het jaar, deze dag staat óók in het teken van het dier met de langste nek! Het is vandaag ‘World Giraffe Day’. Deze dag is uitgeroepen om aandacht te geven aan de giraffe, die langzaam maar zeker steeds meer wordt bedreigd. Daarom besteden we vandaag wat meer aandacht aan deze elegante en zachtaardige dieren. Hieronder enkele wetenswaardigheden over de giraffe.

Giraffe 1

De giraffe komt in een groot deel van Afrika voor en kan worden onderverdeeld in 4 verschillende soorten. Daarvan hebben 2 soorten weer 2 of meer sub soorten. De bekendste soorten zijn de Somalische of netgiraffe die te vinden is in Kenia, Somalië en het zuiden van Ethiopië,  en de zuidelijke giraffe die – de naam zegt het al – in zuidelijk Afrika leeft.

Door de ontzettend lange nek van de giraffe kunnen de dieren blaadjes van bomen eten waar andere herbivoren niet bij kunnen. Daarnaast hebben ze ook een hele lange, flexibele tong, waarmee ze moeiteloos dorens aan takken kunnen ontwijken om dat ene sappige hapje te bereiken. Die lange nek – die overigens evenveel halswervels telt als bij de mens – zit een giraffe wel danig in de weg als hij wil drinken. Hij kan alleen bij de grond komen door zijn voorpoten te spreiden. Als een giraffe gaat drinken zal er dan ook altijd een soortgenoot op de uitkijk staan voor roofdieren!
Daarnaast heeft hun nek nog een functie; als twee rivalen dingen naar de gunsten van een vrouwtje wordt er gevochten door met de nek tegen de tegenstander te slaan. Dit kan er hard aan toe gaan en kan lijden tot verwondingen.

Giraffe 3

Giraffen zijn meestal de rust zelve en bewegen zich gracieus en statig voort. Bij gevaar kunnen ze met hun lange poten echter een behoorlijke snelheid ontwikkelen van wel 65 km per uur.  Ze kunnen dan echter makkelijk struikelen of (op geasfalteerde of grindwegen), uitglijden. Listige leeuwen proberen giraffen daarom vaak naar wegen te jagen om zo makkelijk hun slag te kunnen slaan als een giraffe onderuit gaat.

Giraffe 4

Wil je graag giraffen in het wild zien? Aangezien het verspreidingsgebied van de dieren groot is, heb je bij al onze safarireizen kans om deze mooie dieren tegen te komen. Wij genieten altijd weer van hun prachtige ogen met lange wimpers en grote oren. Wil je meer over ze te weten komen en helpen om uitsterven te voorkomen, neem dan eens een kijkje op de website van The Giraffe Conservation Foundation (GCF). 

Giraffe 2